Tarta mango z kremem ze skondensowanego mleczka kokosowego Jadalne_obrazki
Przygotuj pyszny deser z zaledwie kilku składników. Kruchy spód i budyniowy krem z mango i kokosowego mleczka skondensowanego brzmi znakomicie. Za przepis dziękujemy jadalne_obrazki.
SKŁADNIKI
Spód:
- 200g mąki
- 25g cukru
- szczypta soli
- 100g zimnego masła (pokrojonego w kosteczkę)
- 4 łyżki zimnej wody
Krem:
- 450g pulpy z mango Alphonso
- 200g kokosowego mleczka skondensowanego
- 50g skrobi kukurydzianej
- 50g cukru
- szczypta soli
- 45g masła (pokrojonego w kosteczkę)
Na wierzch:
- 2 kostki gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód ciasta:
- Zagnieć mąkę, cukier, sól i masło.
- Dodaj zimną wodę i zagnieć ponownie, jak najszybciej.
- Ciasto włóż do zamrażarki na 15 min.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na 2-3 mm wyłóż nim formę i nakłuj widelcem.
- Ponownie schłodź w zamrażarce przez 15min.
- Piecz w 175 stopniach przez 15min z obciążeniem i przez kolejne 15min bez obciążenia.
Krem:
- Pulpę z mango zmieszaj w rondelku z mleczkiem skondensowanym.
- Podgrzej na małym ogniu z cukrem i solą.
- Delikatnie wmieszaj ze skrobią.
- Podgrzej do zgęstnienia, zdejmij z ognia i połącz z masłem.
Schłodzony krem wyłóż na spód. Tartę wstaw do lodówki do całkowitego stężenia kremu. Podawać posypaną startą gorzką czekoladą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY