Tarta czekoladowa z mleczkiem kokosowym i marakują Kuchenny kodeks
Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne ciasto, to koniecznie zapiszcie ten przepis na mocno czekoladową tartę z orzechowym spodem! Kuchennykodeks połączyła czekoladę z mleczkiem kokosowym Kara, a spód dla przełamania słodyczy, wysmarowała pulpą marakuja.
SKŁADNIKI
4-5 łyżek Pulpy z marakui QF Quality Food
500 ml Mleczko kokosowe light 11% Kara
50 g zmielonych orzechów włoskich
150 g mąki pszennej
100 g ziemnego masła
1 żółtko
1 łyżka kakao
40 g cukru
225 g czekolady mlecznej
225 g czekolady gorzkiej
rozmaryn, żurawina, pomarańcze do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Zmielone orzechy połącz z mąką pszenną, kakao, masłem, żółtkiem i cukrem. Wyrób na ciasto i wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż formę do tarty. Piecz 20-25 min w 180 stopniach (góra/dół). Pozostaw do przestudzenia.
2. Ostudzony spód posmaruj pulpą marakuja.
3. Czekoladę posiekaj i połącz z podgrzanym mleczkiem kokosowym. Gdy powstanie gęsty krem wylej go na spód tarty.
4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całkowicie zastygnie.
5. Udekoruj świeżym rozmarynem, pomarańczami i żurawina.