Tarta czekoladowa z mleczkiem kokosowym i marakują Kuchenny kodeks

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 21

Brak głosów do tej pory.

Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne ciasto, to koniecznie zapiszcie ten przepis na mocno czekoladową tartę z orzechowym spodem! Kuchennykodeks połączyła czekoladę z mleczkiem kokosowym Kara, a spód dla przełamania słodyczy, wysmarowała pulpą marakuja.

Ilość porcji

Liczba porcji

10

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

25 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

4-5 łyżek Pulpy z marakui QF Quality Food

500 ml Mleczko kokosowe light 11% Kara

50 g zmielonych orzechów włoskich

150 g mąki pszennej

100 g ziemnego masła

1 żółtko

1 łyżka kakao

40 g cukru

225 g czekolady mlecznej

225 g czekolady gorzkiej

rozmaryn, żurawina, pomarańcze do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Zmielone orzechy połącz z mąką pszenną, kakao, masłem, żółtkiem i cukrem. Wyrób na ciasto i wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż formę do tarty. Piecz 20-25 min w 180 stopniach (góra/dół). Pozostaw do przestudzenia.
2. Ostudzony spód posmaruj pulpą marakuja.
3. Czekoladę posiekaj i połącz z podgrzanym mleczkiem kokosowym. Gdy powstanie gęsty krem wylej go na spód tarty.
4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całkowicie zastygnie.
5. Udekoruj świeżym rozmarynem, pomarańczami i żurawina.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY