Tacos al pastor z szarpanym jackfruitem

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Poznajcie przepis od Łukasza Majchrowskiego @food_square na pyszne i popularne meksykańskie danie Tacos al pastor! Mięso wieprzowe zastąpione zostało wegańskim zamiennikiem – szarpanym jackfruitem, który idealne wpisuje się w to danie i nadaje mu nowy wymiar smaku.

 

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Szarpany jackfruit:

  • 2 puszki jackfruita zielonego szarpanego, ok. 500 g po odsączeniu z zalewy (można również użyć jackfruita w kawałku i samodzielnie go poszarpać)
  • 4 papryczki chipotle z zalewy lub 4 łyżki pikantnego sosu z papryką chipotle
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml świeżego soku z ananasa
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)

 

  Salsa pico de gallo:

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • garść listków świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • sól

  Dodatkowo:

  • 12 muszelek do taco 
  • pół świeżego ananasa (ok. 300 g po obraniu)
  • garść listków świeżej kolendry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Szarpanego jackfruita odsącz z zalewy. Cebulę pokrój w piórka a czosnek oraz papryczki chipotle drobno posiekaj.
  2. Składniki przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: sok z ananasa, kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, cynamon, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj
  3. Zamarynowanego jackfruita przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30 minut, mieszając w trakcie całość 2 razy. W międzyczasie przygotuj salsę oraz ananasa. (Jeśli używasz jackfruita w kawałku to poszarp go dwoma widelcami w trakcie pieczenia).

  Salsa pico de gallo

  1. Cebule, pomidory oraz papryczkę chili pokrój w drobną kostkę.
  2. Kolendrę drobno posiekaj i połącz z warzywami.
  3. Salsę dopraw sokiem z limonki oraz dopraw solą do smaku.

  Przygotowanie tacos

  1. Obranego ananasa pokrój w grube plastry i ugrilluj na patelni lub grillu elektrycznym (po ok. 5 minut z każdej strony). Następnie pokrój go w mniejsze cząstki.
  2. Muszelki do tacos nadziewaj szarpanym jackfruitem oraz kawałkami ananasa. Podawaj z salsą oraz dodatkową porcją kolendry.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY