Świąteczny tort śmietankowy z jeżyną i pomarańczą Darbo
Smyk w kuchni przygotowała przepis na kusząco puszysty tort idealny na święta i inne ważne dla Was okazje. Dodatek dwóch konfitur od Darbo – jeżyna oraz pomarańcza przełamują słodycz lekką kwasowością tworząc wyjątkową fuzję smaków.
SKŁADNIKI
- 200 g Darbo jeżyna
- 200 g Darbo pomarańcza
Biszkopt:
- 5 jaj L
- 300 g cukru pudru
- 300 g mąki tortowej
Poncz:
- 250 ml wrzącej wody
- 80 ml cytrynówki
- 2 łyżki syropu waniliowego
- 750 ml śmietanki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski wbij jajka i utrzyj je trzepaczką, aż masa stanie się jasna i sztywna. Dodaj cukier puder i nadal ubijaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, tworząc gładką konsystencję.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C (dół). Masę wlej do okrągłej formy i piecz przez 35-40 minut na jasnozłoty kolor.
- Do miski wlej śmietankę i za pomocą trzepaczki wymieszaj ją z serkiem marcarpone i cukrem, tworząc sztywny krem.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na poncz.
- Gotowy biszkopt przekrój na trzy części, a każdą z nich nasącz ponczem. Na pierwszą z nich wyłóż krem orz Darbo jeżyna, na drugi wyłoż krem z Darbo pomarańcza, a na ostatni wyłącznie krem.
- Gotowy tort włóż do lodówki na około 30 minut.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY