Świąteczne polędwiczki wieprzowe z musztardą Maille Smyk w Kuchni

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Świąteczna magia na talerzu! Polędwiczki wieprzowe nadziewane żurawiną, otulone miodową musztardą Maille i pieczone z jabłkami i aromatycznym rozmarynem. Idealne na rodzinny obiad w wyjątkowym czasie! Za przepis dziękujemy Smyk w Kuchni.

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek Musztarda miodowa Dijon Maille
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła ghee
  • 2 x polędwiczka wieprzowa
  • 200 g świeżej żurawiny
  • świeży rozmaryn lub tymianek – wedle uznania
  • 4 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g zimnego masła
  • sól
  • 250 ml bulion lub wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Usuń z mięsa wszystkie błony, oprósz solą, nakłuj nożem i nadziej żurawiną.
  2. Podsmaż polędwiczkę z każdej strony na oliwie i ghee.
  3. Zdejmij z ognia, posmaruj musztardą, dodaj przecięte na pół jabłka, 3 garści żurawiny, rozmaryn, czosnek, 1 szklankę bulionu, na wierzch dodaj 50 g zimnego masła.
  4. Piecz w 220 stopni przez 25-35 minut w zależności od wielkości polędwiczek.
  5. Mięso wyjmij, potnij w plastry, dodaj połówki jabłek, sos z patelni przelej przez sitko i polej nim mięso.
  6. Najlepiej podaj w towarzystwie pieczonych ziemniaczków.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY