Świąteczne pierogi z kapustą, grzybami shiitake i czerwonym barszczem
Pierogi z kapustą i grzybami goszczą na każdym polskim, wigilijnym stole. A gdyby tak dodać do nich aromatycznych, suszonych grzybów siitake? Gwarantujemy Wam, że potrwa, wyjdzie obłędnie! Koniecznie przekonajcie się sami! Pierogi podajcie wraz z naszą zazjatyzowaną wersją barszczu.
SKŁADNIKI
- 100g grzybów shiitake suszonych
- 2-3 łyżki sosu sojowego grzybowego
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju
- 3 cebule
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 ml wrzącej wody
- 50 g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Grzyby zalej zimną wodą i odstaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia zagotuj je, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
- Kapustę odciśnij i gotuj w 300 ml osolonej wody przez ok. 45 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie wystudź i dokładnie ją odciśnij.
- Grzyby, marchewkę i pietruszkę wyjmij z wody (pozostały wywar możesz wykorzystać np. do zupy grzybowej), dokładnie odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i dodaj do reszty warzyw. Składniki farszu dobrze wymieszaj, całość dopraw solą, pieprzem i grzybowym sosem sojowym.
- Mąkę przesiej przez sitko i przełóż do miski, dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło, tak aby się roztopiło i stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw na 30 minut.
- Ciasto podziel na 4 części i kolejno wałkuj na cienkie placki. Małą szklanką wytnij kółeczka, na środek nałóż farsz, składaj na pół i zlepiaj brzegi w pierogi.
- Ulepione pierogi gotuj w gorącej wodzie do miękkości, przez około 3 minuty.
- Podawaj ze zeszkloną na oleju cebulą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY