Świąteczne pierogi z kapustą, grzybami shiitake i czerwonym barszczem

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Pierogi z kapustą i grzybami goszczą na każdym polskim, wigilijnym stole. A gdyby tak dodać do nich aromatycznych, suszonych grzybów siitake? Gwarantujemy Wam, że potrwa, wyjdzie obłędnie! Koniecznie przekonajcie się sami! Pierogi podajcie wraz z naszą zazjatyzowaną wersją barszczu.

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 ml wrzącej wody
  • 50 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia zagotuj je, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
  2. Kapustę odciśnij i gotuj w 300 ml osolonej wody przez ok. 45 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie wystudź i dokładnie ją odciśnij.
  3. Grzyby, marchewkę i pietruszkę wyjmij z wody (pozostały wywar możesz wykorzystać np. do zupy grzybowej), dokładnie odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i dodaj do reszty warzyw. Składniki farszu dobrze wymieszaj, całość dopraw solą, pieprzem i grzybowym sosem sojowym.
  5. Mąkę przesiej przez sitko i przełóż do miski, dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło, tak aby się roztopiło i stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw na 30 minut.
  6. Ciasto podziel na 4 części i kolejno wałkuj na cienkie placki. Małą szklanką wytnij kółeczka, na środek nałóż farsz, składaj na pół i zlepiaj brzegi w pierogi.
  7. Ulepione pierogi gotuj w gorącej wodzie do miękkości, przez około 3 minuty.
  8. Podawaj ze zeszkloną na oleju cebulą.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY