Świąteczne ciasteczka z dżemem pomarańczowym Darbo
Skuś się na proste w przygotowaniu, smakowite ciasteczka z pomarańczowym akcentem. Dzięki użyciu świetnej jakości dżemu Darbo o smaku pomarańczy możesz być pewien, że wypieki zasmakują każdemu. Świetnie sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole, ale również podczas innych okazji i o każdej porze roku – wystarczy, że wytniesz w nich inne kształty, np. serduszka lub kółeczka.
SKŁADNIKI
- 200 g Darbo pomarańcza
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 10 g cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania: Cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Na środek wbij jajko, a następnie dodaj cukier wanilinowy oraz masło. Wymieszaj wszystkie składniki, zagniatając gładkie ciasto.
2. Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją na grubość około 3 mm. Powycinaj okręgi, a w połowie z nich wytnij świąteczne kształty. Wszystkie ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ciastka piecz przez około 6-8 minut aż będą rumiane. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
4. Okrągłe ciastka posmaruj przetworami pomarańczowymi, a następnie przykryj drugim ciastkiem z okienkiem. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.