Świąteczna babka z mango

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 22

Brak głosów do tej pory.

Planujesz już świąteczne menu? Razem z Smuklewidelce przychodzimy z prostym, szybkim ale niezwykle smacznym przepisem. Dzięki dodatkowi pulpy babka będzie wilgotna, aromatyczna i egzotyczna. Idealna na wigilijny stół.

Ilość porcji

Liczba porcji

10

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

70 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ciasto:

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. W misce umieść miękkie masło z cukrem i ucieraj do uzyskania puszystej masy – możesz to zrobić za pomocą miksera.
2. Stopniowo dodawaj jajka ciągle miksując do połączenia (nie przejmuj się jeśli masa się rozwarstwi – to normalne)
3. Do masy przesiej suche składniki, wlej pulpę i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem. Nie wymaga natłuszczania.
5. Piecz ok 50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
6. W międzyczasie zrób lukier. Cukier puder miksuj z sokiem przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Polej gotową babkę i udekoruj owocami.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY