Sernik na zimno z pulpą mango Food square
Szukasz pomysłu na niebanalny, pyszny i za razem piękny sernik na zimno? Mamy dla Ciebie przepis wprost idealny na lato od Łukasz Majchrowski food_square. Sernik, a właściwie skyrnik, bo jego bazą jest jogurt skyr, ma doskonale zbalansowany smak słodyczy i orzeźwiającego mango, a przy tym jest pełen wartościowych składników. Taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia. Koniecznie spróbuj!
SKŁADNIKI
Spód z amarantusa:
- 60-80 g amarantusa ekspandowanego
- 50 g wiórek kokosowych
- 100 g suszonych daktyli
- 30 g oleju kokosowego
- 30 g masła migdałowego lub z innych orzechów
Skyrnik z mango:
- 350 g pulpy z mango Alphonso
- 5 łyżeczek agaru (15 g)
- 1 kg naturalnego skyru (jogutu typu islandzkiego)
- 100 g cukru, erytrytolu lub ksylitolu (ilość według uznania)
- 50 ml wody
Galaretka z mango:
- 500 g pulpy z mango Alphonso
- 2 łyżeczki agaru (6 g)
Dekoracja:
- pół świeżego mango
- garść płatków suszonego kokosa lub wiórek kokosowych
- kilka liofilizowanych malin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód z amarantusa
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym oraz masłem migdałowym za pomocą blendera. Połącz z amarantusem, wiórkami kokosowymi i zagnieć masę rękoma, aż zacznie się kleić.
- Wyłóż ją na spód okrągłej tortownicy o średnicy 23-24 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia, mocno dociskając rękoma. Wygładź całość szpatułką i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Skyrnik z mango
- Skyr wyjmij z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta, aby się ogrzał.
- Pulpę przelej do rondelka, wlej wodę, dodaj agar oraz wsyp cukier lub wybrany słodzik. Całość zmiksuj blenderem, aby składniki dokładnie się połączyły.
- Rondelek wstaw na mały ogień i doprowadź do zagotowania. Mieszankę podgrzewaj przez ok. 5 minut, aż agar zacznie żelować i całość mocno zgęstnieje.
- Skyr przełóż do miski i wlej miksturę z mango. Całość szybko wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi.
- Gotową masę od razu wylej na schłodzony spód z amarantusa i wyrównaj szpatułką. (Agar bardzo szybko tężeje już w temperaturze pokojowej, więc należy to zrobić od razu po wymieszaniu). Skyrnik wstaw do lodówki do stężenia (powinno to zająć nie dłużej niż 30 minut) i przygotuj galaretkę.
Galaretka z mango
- Pulpę przelej do rondelka, wsyp agar i całość zmiksuj blenderem.
- Rondelek wstaw na mały ogień i doprowadź do zagotowania. Mieszankę podgrzewaj przez ok. 5 minut, aż agar zacznie żelować.
- Gotową galaretkę wylej na już lekko stężały skyrnik i wstaw ponownie do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Wierzch ciasta udekoruj plasterkami mango, kokosem oraz liofilizowanymi malinami.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY