Sałatka z mięsnymi kuleczkami z grilla z orzechowym sosem Ros Thai Thai

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 4

Brak głosów do tej pory.

Karolina Smyk w kuchni przychodzi z autorskim przepisem na grillową, obłędną sałatkę z wykorzystaniem naszego sosu satay Ros Thai Thai. Spróbujcie jak pysznie, komponuje się orzechowy sos, z grillowanymi kuleczkami mięsnymi, grillowaną kapustą pekińską, bakłażanem i granatem. Pycha! Zerknij jak przygotować przepis krok po kroku>>>

Ilość porcji

Liczba porcji

5

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Mięsne kuleczki:

  • 7 łyżek Sosu Satay Ros Thai Thai
  • 450 g mięsa mielonego (wieprzowe/ wołowe lub wieprzowe-wołowe)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść posiekanej świeżej mięty
  • garść posiekanego świeżego tymianku
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • Sos satay Ros Thai Thai (pozostała ilość z butelki)
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 granat
  • 1 spory bakłażan pocięty na grube talarki
  • 4 łyżki oliwa z oliwek
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wymieszaj ze sobą sos satay, mięso, oliwę, zioła, sól i pieprz i uformuj kuleczki. Grilluj na złoty kolor. Przełóż do misy, aby mięso odpoczęło, posyp sowicie świeżym ziołami.
  2. Kapustę pekińską potnij na ósemki, ułóż na grillu po mięsie i grilluj, aż się przyrumieni i wchłonie cały smak. Ułóż na misie.
  3. Bakłażana oprócz solą i pozostaw na 15 min. Umyj pod wodą. Polej oliwą i sosem orzechowym. Grilluj, ułóż na kapuście, dodaj kuleczki mięsne i wypustki z granata. Całość polej oliwą z oliwek i posyp świeżymi listkami mięty. Podaj na ciepło.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY