Sałatka z mięsnymi kuleczkami z grilla z orzechowym sosem Ros Thai Thai
Karolina Smyk w kuchni przychodzi z autorskim przepisem na grillową, obłędną sałatkę z wykorzystaniem naszego sosu satay Ros Thai Thai. Spróbujcie jak pysznie, komponuje się orzechowy sos, z grillowanymi kuleczkami mięsnymi, grillowaną kapustą pekińską, bakłażanem i granatem. Pycha! Zerknij jak przygotować przepis krok po kroku>>>
SKŁADNIKI
Mięsne kuleczki:
- 7 łyżek Sosu Satay Ros Thai Thai
- 450 g mięsa mielonego (wieprzowe/ wołowe lub wieprzowe-wołowe)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- garść posiekanej świeżej mięty
- garść posiekanego świeżego tymianku
- grubo mielony kolorowy pieprz
- sól
Dodatkowo:
- Sos satay Ros Thai Thai (pozostała ilość z butelki)
- 1 kapusta pekińska
- 1 granat
- 1 spory bakłażan pocięty na grube talarki
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wymieszaj ze sobą sos satay, mięso, oliwę, zioła, sól i pieprz i uformuj kuleczki. Grilluj na złoty kolor. Przełóż do misy, aby mięso odpoczęło, posyp sowicie świeżym ziołami.
- Kapustę pekińską potnij na ósemki, ułóż na grillu po mięsie i grilluj, aż się przyrumieni i wchłonie cały smak. Ułóż na misie.
- Bakłażana oprócz solą i pozostaw na 15 min. Umyj pod wodą. Polej oliwą i sosem orzechowym. Grilluj, ułóż na kapuście, dodaj kuleczki mięsne i wypustki z granata. Całość polej oliwą z oliwek i posyp świeżymi listkami mięty. Podaj na ciepło.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY