Sałatka z grillowanym serem halloumi z dressingiem miodowo musztardowym

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Wypróbuj przepis od Praktykulinarnych na pyszną, pożywną sałatkę z grillowanym serem halloumi, burakami i owocami. Dzięki dodatkowi smakowitego, słodko-ostrego dressingu na bazie musztardy Maille z zielonym pieprzem, całość posiada bogaty smak i aromat. Sałatka świetnie sprawdzi się jako letnia przekąska.

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 150 g mieszanki sałat
  • 400 g gotowanych buraków
  • 4 szt. brzoskwini
  • 125 g jeżyn
  • 125 g borówek
  • 400 g sera halloumi
  • 2 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka oliwy Gaea
  • świeżo mielony pieprz

Dressing do sałatki:

  • 3 łyżeczki musztardy Maille z zielonym pieprzem
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotuj dressing do sałatki. Musztardę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Mieszając, wlewaj powoli oliwę. Dodaj natkę.
  2. Halloumi osącz z zalewy na papierowym ręczniku, pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Grilluj na ruszcie, patelni grillowej muśniętej oliwą albo usmaż na zwykłej patelni (po 2 minuty z każdej strony).
  3. Brzoskwinie pokrój na ósemki, skrop oliwą i grilluj podobnie jak ser. Pozostałe owoce opłucz. Buraki potnij na półplasterki.
  4. Sałatę wyłóż na półmisek, przemieszaj z burakami. Ułóż brzoskwinie i halloumi, posyp borówkami, jeżynami i pestkami dyni. Polej sosem, oprósz pieprzem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY