Sałatka z grillowanym serem halloumi z dressingiem miodowo musztardowym
Wypróbuj przepis od Praktykulinarnych na pyszną, pożywną sałatkę z grillowanym serem halloumi, burakami i owocami. Dzięki dodatkowi smakowitego, słodko-ostrego dressingu na bazie musztardy Maille z zielonym pieprzem, całość posiada bogaty smak i aromat. Sałatka świetnie sprawdzi się jako letnia przekąska.
SKŁADNIKI
- 150 g mieszanki sałat
- 400 g gotowanych buraków
- 4 szt. brzoskwini
- 125 g jeżyn
- 125 g borówek
- 400 g sera halloumi
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni
- 1 łyżeczka oliwy Gaea
- świeżo mielony pieprz
Dressing do sałatki:
- 3 łyżeczki musztardy Maille z zielonym pieprzem
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotuj dressing do sałatki. Musztardę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Mieszając, wlewaj powoli oliwę. Dodaj natkę.
- Halloumi osącz z zalewy na papierowym ręczniku, pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Grilluj na ruszcie, patelni grillowej muśniętej oliwą albo usmaż na zwykłej patelni (po 2 minuty z każdej strony).
- Brzoskwinie pokrój na ósemki, skrop oliwą i grilluj podobnie jak ser. Pozostałe owoce opłucz. Buraki potnij na półplasterki.
- Sałatę wyłóż na półmisek, przemieszaj z burakami. Ułóż brzoskwinie i halloumi, posyp borówkami, jeżynami i pestkami dyni. Polej sosem, oprósz pieprzem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY