Ptasie mleczko z mango i nasionami chia Food square

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Jesteś fanem ptasiego mleczka? Takiej wersji na pewno nie jadłeś! Mleczko kokosowe, pulpa mango i nasiona chia to naprawdę idealne połączenie smakowe. Koniecznie sprawdźcie sami, jaką fuzję smakową przygotował dla Was food square.

Ilość porcji

Liczba porcji

10

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45 minut + 2 godziny oczekiwania

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Spód z płatków owsianych:

  • 70 g płatków owsianych (¾ szklanki)
  • 60 g wiórków kokosowych (¾ szklanki)
  • 50 g suszonych daktyli (ok. 8 sztuk)
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka wrzątku (opcjonalnie)

Ptasie mleczko z mango i nasionami chia:

Galaretka z mango:

Dekoracja:

  • pół dojrzałego mango
  • 2 owoce marakui
  • kilka owoców miechunki peruwiańskiej
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Spód z płatków owsianych

  1. Płatki owsiane zmiksuj blenderem na proszek. Przesyp do miski i dodaj wiórki kokosowe.
  2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odcedź i wrzuć do kielicha blendera wraz z olejem kokosowym. Zmiksuj na purée i dodaj do płatków owsianych.
  3. Składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość klejąca. W razie potrzeby, jeśli będzie sypka, dodaj 1 łyżkę wrzątku.
  4. Spód wyłóż na tortownicę o średnicy 24 cm pokrytą od spodu papierem do pieczenia i wyrównaj, dokładnie dociskając dłońmi. Wstaw do lodówki na pół godziny (do momentu przygotowania ptasiego mleczka).

Ptasie mleczko z mango i nasionami chia

  1. Mleko kokosowe wlej do garnka, dodaj pulpę z mango, nasiona chia, ksylitol i agar. Dokładnie wymieszaj.
  2. Garnek wstaw na średni ogień i cały czas mieszając, poczekaj, aż całość się zagotuje. Ogień zredukuj do minimum i podgrzewaj nadal na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje (ok. 5 minut). Odstaw do wystudzenia.
  3. Ptasie mleczko wylej na schłodzony spód z płatków owsianych i wstaw ponownie do lodówki na godzinę, aż stężeje.

Galaretka z mango

  1. Pulpę przelej do garnka, wsyp agar i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Garnek wstaw na średni ogień i doprowadź do zagotowania. Mieszankę podgrzewaj przez ok. 5 minut na małym ogniu, aż agar zacznie żelować.
  3. Jeszcze ciepłą gotową galaretkę wylej na wierzch ptasiego mleczka i wstaw ponownie do lodówki na godzinę.
  4. Gdy ciasto stężeje, udekoruj całość mango pokrojonym na plasterki, miąższem z marakui, wiórkami kokosowymi i owocami miechunki.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY