Pork belly z ryżem jaśminowym Lotus Rice
Pork Belly z ryżem jaśminowym Lotus Rice to wyjątkowe danie, które wplata w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni azjatyckiej. Ta harmonijna kompozycja składników, takich jak soczysty boczek wieprzowy, delikatny ryż jaśminowy i intensywne pasty z imbiru oraz czosnku, tworzy niezapomnianą ucztę dla podniebienia.
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 30 g startego korzenia imbiru
- 2 łyżki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 200 g Ryżu jaśminowego Lotus Rice
- 1 kg boczku surowego
- 1 pęczek posiekanej dymki
- 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
- 3 łyżki cukru
Sos:
- 6 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 3 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 300 ml wody po gotowaniu boczku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją.
- Boczek pokrój najpierw w plastry 1,5 cm grubości, następnie na kawałki około 2 cm.
- Do garnka włóż boczek zalej zimną wodą i gotuj do miękkości około 60 minut. Ugotowany boczek wyjmij z wody i przełóż do miski. Nie wylewaj wody po gotowaniu, przyda się do sosu.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, jeśli będzie zbyt słony dodaj więcej wody.
- W woku rozpuść cukier, tak aby powstał karmel, następnie dodaj boczek, cebulę, dymkę, pastę z czosnku, pastę z imbiru, wlej sos i gotuj, aż odparuje. Gotowe danie podawaj z ryżem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY