Piernik bananowy z polewą kokosową Czarna Wisienka
Piernik kojarzy nam się z godzinami spędzonymi w kuchni. Ten piernik stworzony przez czarna.wisienka przygotujecie w zaledwie 10 minut! Wszystko za sprawą pulpy z bananów, która jest dużym ułatwieniem, a jej smak zaskoczy niejednego pożeracza bananów! Koniecznie sprawdźcie sami idealny przepis na korzenny, aromatyczny piernik.
SKŁADNIKI
- 10 łyżek pulpy bananowej (połowa puszki)
- 1/2 puszki kokosowego mleczka skondensowanego
- 350 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 5 łyżek miodu
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 2 kopiaste łyżki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego
- 4 łyżki dowolnych bakalii (te które tego wymagają należy posiekać)
- Dekoracja: owoce liofilizowane, orzechy, posypki, czekolada
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przesiej mąkę proszek do pieczenia i sodę.
- Dodaj jajka, olej, kakao, przyprawę do piernika, miód, bakalie i pulpę bananową. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Keksówkę nasmaruj odrobiną oleju i obsyp mąką lub bułką tartą ewentualnie wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż masę i równo rozprowadź po foremce.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzewa włóż piernik.
- Piecz przez ok. 60-65 min. do tzw. suchego patyczka. Ostudź na kratce.
- Kokosowe mleczko skondensowane przełóż do rondelka i podgrzej przez ok. 2 min.
- Mleczkiem polej piernik, a całość posyp dowolnymi dekoracjami.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
PRZEPISY