Pieczony łosoś w płatkach migdałowych z musem mango Fly me to the spoon
Poznaj alternatywę dla tłustego, smażonego i zanurzonego w panierce karpia, który od lat kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Pieczony łosoś w towarzystwie chrupiących płatków migdałowych oraz lekkiej sałatki z owocami z pewnością okaże się świetnym i lepiej strawnym zamiennikiem podczas świątecznego łakomstwa. Przepis powstał we współpracy z Fly me to the spoon.
SKŁADNIKI
- 200 g pulpy z mango
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 filet z łososia bez skóry
- 30 g płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki imbiru startego
- ½ szalotki drobno posiekanej
- 1 łyżeczka ziaren kolendry mielonych
- 1 garść rukoli
- 1 mała pomarańcza
- 1 łyżka ziaren z granatu
- Sól, pieprz do smaku
TIP: Zamiast imbiru możesz użyć 1 łyżeczki pasty z imbiru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filet oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posmaruj odrobiną oliwy. Odstaw do lodówki na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C. Rybę obtocz w płatkach migdałowych i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 15 minut.
- W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż szalotkę, imbir i ziarna kolendry. Po minucie dodaj pulpę z mango oraz sos rybny. Podgrzej przez chwilę, a następnie dodaj sok z limonki.
- Pomarańczę podziel na cząstki i obierz z włókien.
- Na talerz wylej podgrzany sos, a następnie ułóż łososia. Obok dodaj rukolę, cząstki pomarańczy oraz ziarna granatu. Dopraw solą, pieprzem i oliwą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY