Orzechowe noodle z jackfruitem w sosie pad thai Ros Thai Thai
Odkryjcie przepis z wykorzystaniem nowego sosu w naszym asortymencie – sos pad thai Ros Thai Thai, który charakteryzuje się pikantno-słonym smakiem z nutą słodyczy. W połączeniu z jackfruitem makaronem i papryką, które przygotowała Flymetothespoon, smakuje wybornie!
SKŁADNIKI
Składniki na marynatę do jackfruita:
- 3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej
Pozostałe składniki:
- 100 g makaronu udon
- 1 puszka zielonego szarpanego jackfruita
- 6-8 łyżek sosu pad thai
- 1 szalotka, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- Do podania: prażone orzeszki ziemne, kolendra, szczypiorek, kiełki, limonka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wymieszaj ze sobą składniki marynaty. Odsącz jackfruita i zalej gotową marynatą. Odstaw na 30 minut lub na całą noc.
- Noodle ugotuj wg przepisu na opakowaniu, przelej zimną wodą.
- W woku rozgrzej trochę oleju sezamowego, podsmaż szalotkę i czosnek przez 2 minuty. Dodaj paprykę i jackfruita, smaż na dużym ogniu przez 5-7 minut. Zmniejsz ogień, wlej sos pad thai, dodaj noodle i wymieszaj.
- Włóż na talerze, podaj ze świeżymi ziołami, orzeszkami, kiełkami, skropione sokiem z limonki.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY