Orientalna sałatka z pieczonym batatem i pikantnym sosem Yuzu

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Lunch do pracy może być zarówno smaczny i jak szybki w przygotowaniu. Skuś się na pożywną sałatkę z pieczonych warzyw oraz sosem na bazie aromatycznej i lekko pikantnej pasty yuzu. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Foodlajf.

Ilość porcji

Liczba porcji

1

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 batat pokrojony w plastry
  • 1 marchewka lub kawałek dyni pokrojona w plastry
  • 100 g roszponki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka kminu
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

Do podania:

  • Kiełki czarnej soczewicy
  • Liście kolendry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, czosnek oraz kumin. Dodaj batata i marchewkę. Odstaw na 15 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Warzywa wyłóż na blachę i piecz przez około 20 minut.
  3. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  4. Do miski włóż roszponkę oraz upieczone warzywa. Całość polej sosem i udekoruj kiełkami soczewicy oraz kolendrą.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY