Orientalna sałatka z pieczonym batatem i pikantnym sosem Yuzu
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 batat pokrojony w plastry
- 1 marchewka lub kawałek dyni pokrojona w plastry
- 100 g roszponki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka kminu
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- 1 łyżka pasty yuzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka pasty z czosnku
- 5 łyżek jogurtu
Do podania:
- Kiełki czarnej soczewicy
- Liście kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, czosnek oraz kumin. Dodaj batata i marchewkę. Odstaw na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Warzywa wyłóż na blachę i piecz przez około 20 minut.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Do miski włóż roszponkę oraz upieczone warzywa. Całość polej sosem i udekoruj kiełkami soczewicy oraz kolendrą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY