Ognisty stir-fry ze śliwkową kaczką i chrupiącą posypką
SKŁADNIKI
Śliwkowa kaczka:
- 150 ml sosu śliwkowego Ros Thai Thai
- 2 sztuki piersi z kaczki
- Sól/pieprz -do smaku
Stir-fry:
- 200 g makaronu Chow Mein House of Asia
- 30 ml sosu holy basil stir fry Ros Thai Thai
- 80 ml sosu sojowego jasnego House of Asia
- 4 łyżki tłuszczu ze smażenia skóry kaczki
- 1 szt. cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 5 cm korzenia imbiru
- 1/2 papryczki chili
- 1 marchewka
- 1 kapusta Pak Choi
- 1/2 papryki czerwonej
Do dekoracji:
- świeża kolendra
- prażone orzeszki ziemne
- skóra z kaczki
- 1 limonka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zerwij skórkę z piersi kaczki. Mięso dopraw solą i pieprzem, a skórę samą solą.
- Skórkę z kaczki smaż ok. 5 minut na suchej patelni, tak aby wytopił się tłuszcz.
- Na patelnie połóż piersi z kaczki, które smaż z dwóch stron ok. 5-7 minut i następnie po 2 minutach z pozostałych dwóch stron. Skórę z kaczki cały czas wysmażaj, aby była chrupiąca.
- Mięso przełóż na talerz, aby odpoczęło 5 min. Jeśli skóra już jest chrupiąca, to również ją zdjemij i posiekaj na małe kawałki.
- Kaczkę pokrój w paski. Rozgrzej nową patelnię i wlej sos śliwkowy. Zagotuj go, wrzuć mięso oraz sok, który wyciekł z mięsa. Wymieszaj i gotowe.
- Część tłuszczu ze smażenia kaczki przelej do WOKa i na dużym ogniu przesmaż kolejno posiekaną cebulę, imbir, papryczkę chili i czosnek.
- Dodaj pokrojoną w słupki marchewką oraz pokrojoną w paski białą część kapusty i papryki.
- Całość smaż kilka minut, aż warzywa delikatnie zmiękną. Wtedy dorzuć ugotowany makaron i zieloną część kapusty.
- Makaron dopraw sosem sojowym, sosem Holy Basil Stir-Fry i sokiem z limonki. Wymieszaj i stir-fry gotowy.
- Makaron przełóż na talerz, na wierzchu ułóż plasterki kaczki i polej jeszcze sosem śliwkowym z patelni.
- Danie udekoruj świeżą kolendrą, prażonymi orzeszkami ziemnymi, posypką ze skóry z kaczki i ćwiartką limonki. Smacznego.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY