Mikołajkowe churrosy z czekoladą z dodatkiem ostrego sosu jalapeno

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Czekolada i chili to naprawdę dobrane połączenie! Koniecznie spróbuj banalnie prostego przepisu na meksykańskie churrosy skąpane w czekoladowym sosie z dodatkiem naszego sosu z chili. Za mikołajkowy przepis dziękujemy yummy_fotografia kulinarna.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

40 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Sos czekoladowy z chilli

• Kilka kropel sosu jalapeno
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady
• 1/2 szklanki gęstej śmietany

Churrosy

• 1 szklanka wody
• 1 szklanka mąki pszennej
• 100 g masła
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli
• 2 jajka
• cukier do posypania
• 1 Litr oleju do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Wodę zagotuj z cukrem, solą i masłem. Zmniejsz ogień i dodaj mąkę, mieszaj ciasto, aż powstanie gładka i sprężysta masa.
2. Ciasto odstaw do wystudzenia następnie dodaj jajka i wymieszaj. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzej tłuszcz w garnku i wyciskaj ok. 8 cm kawałki ciasta bezpośrednio do garnka z olejem.
3. Gotowe churrosy przełóż na papier do pieczenia i odsącz z nadmiaru tłuszczu, następnie posyp obficie drobnoziarnistym cukrem.
4. Czekoladę połam i rozpuść w śmietanie. Dodaj kilka kropel ostrego sosu chilli i wymieszaj. Ciepły jeszcze sos podawaj wraz z ciepłymi churrosami.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY