Mazurek z kokosowym kremem i żelką malinową

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 4.2 / 5. Ilość głosów: 12

Brak głosów do tej pory.

Z przepisem od Pysznieczyprzepysznie zawsze Ci się upiecze! Monika stworzyła dla nas inspirację na wielkanocny stół – mazurek z kremowym kokosowym kremem na bazie mleczka KARA i żelką malinową dla przełamania słodyczy. Zobacz film krok po kroku Kliknij tutaj>

Ilość porcji

Liczba porcji

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

1h 40 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Składniki na formę: 35×11 cm:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej 450
  • 100 g masła extra 82%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Żelka malinowa:

  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny

Krem kokosowy:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Składniki na ciasto kruche szybko zgnieć i rozwałkuj na wielkość nie większą niż forma. Przenieś do formy i wyrównaj. Schłodź 40 min i piecz z obciążeniem 15 min w piekarniku nagrzanym do 190°C, zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 min. Wystudź.
  2. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 min. Maliny włóż do garnka z cukrem i podgrzej aż puszczą sok. Przetrzyj przez sitko. Pulpę ponownie zagotuj. Wlej mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie wymieszaj. Gotuj około 1 minutę. Zdejmij z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj żelkę i odstaw do wystudzenia.
  3. Żelatynę namocz i odstaw na 10 min. Śmietankę KARA podgrzej, aż zacznie się gotować. Zdejmij z ognia, a następnie dodaj czekoladę i żelatynę. Całość wymieszaj i wystudź.
  4. Na kruchy spod wylej żelkę, schłodź do stężenia. Wylej krem kokosowy, schłodź do stężenia i udekoruj malinami, listkami kokosa i miętą.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY