Mazurek z kokosowym kremem i żelką malinową
Z przepisem od Pysznieczyprzepysznie zawsze Ci się upiecze! Monika stworzyła dla nas inspirację na wielkanocny stół – mazurek z kremowym kokosowym kremem na bazie mleczka KARA i żelką malinową dla przełamania słodyczy. Zobacz film krok po kroku Kliknij tutaj>
SKŁADNIKI
Składniki na formę: 35×11 cm:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej 450
- 100 g masła extra 82%
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Żelka malinowa:
- 300 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny
Krem kokosowy:
- 100 g czekolady białej
- 300 ml śmietanki kokosowej Kara 23-26%
- 3/4 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody lub agar agar
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Składniki na ciasto kruche szybko zgnieć i rozwałkuj na wielkość nie większą niż forma. Przenieś do formy i wyrównaj. Schłodź 40 min i piecz z obciążeniem 15 min w piekarniku nagrzanym do 190°C, zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 min. Wystudź.
- Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 min. Maliny włóż do garnka z cukrem i podgrzej aż puszczą sok. Przetrzyj przez sitko. Pulpę ponownie zagotuj. Wlej mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie wymieszaj. Gotuj około 1 minutę. Zdejmij z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj żelkę i odstaw do wystudzenia.
- Żelatynę namocz i odstaw na 10 min. Śmietankę KARA podgrzej, aż zacznie się gotować. Zdejmij z ognia, a następnie dodaj czekoladę i żelatynę. Całość wymieszaj i wystudź.
- Na kruchy spod wylej żelkę, schłodź do stężenia. Wylej krem kokosowy, schłodź do stężenia i udekoruj malinami, listkami kokosa i miętą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY