Mango sticky rice z mleczkiem skondensowanym Yummy_fotografia_kulinarna
Poznajcie wariację na temat mango sticky rice Moniki Yummy_fotografia_kulinarna. Oprócz puszystego ryżu pierwsze skrzypce gra tutaj oczywiście słodka pulpa mango QF, a intrygującym dodatkiem jest skondensowane mleczko kokosowe. Danie będzie sycące, słodziutkie i egzotyczne. Wypróbujcie ten przepis na śniadanie lub deser.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka Ryżu jaśminowego Lotus Rice
- 2-3 łyżki Mleczka skondensowanego kokosowego Quality Food
- 450g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego
- mała szczypta soli
- 2 dojrzałe owoce mango (opcjonalnie)
- 1/4 limonki
- listki mięty do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do rondelka wlej mleko i dodaj skondensowane mleczko kokosowe oraz sól. Zagotuj i wlej do ugotowanego ryżu, wymieszaj dokładnie.
3. Mango umyj i obierz, i pokrój w kostkę lub plastry. Skrop sokiem z limonki.
4. Do miseczek lub na talerz wyłóż porcję ryżu, polej pulpą z mango, dodaj cząstki mango i udekoruj listkiem mięty.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY