Makaron soba z ragù z zielonego jackfruita

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak głosów do tej pory.

Poznaj przepis na odmieniony sos boloński. Mielone mięso zamień na zielonego jackfruita i vege wersja gotowa. Zamiast tradycyjnego makaronu użyj soba, który doskonale będzie smakował z warzywnym sosem.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 100 g makaronu soba
  • 400 g jackfruita zielonego szarpanego
  • 2 łyżki pasty z czosnku lub 3-4 ząbki drobno posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 mała marchew starta na tarce
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Sól i pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
  • 100 g masła
  • Świeże zioła do podania
  • Świeżo starty ser długo dojrzewający (np. parmezan)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij z jej nadmiaru.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostaw kilka łyżek wody z gotowania).
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż odsączonego jackfriuta przez 5-6 minut, dodaj pokrojoną cebulę, pastę z czosnku oraz startą marchewkę i smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie dodaj pokrojone pomidory, passatę, oregano, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przykryj i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec raz jeszcze dopraw do smaku.
  4. Wymieszaj gotowe ragù z makaronem i wodą z gotowania. Dodaj zimne masło, całość wymieszaj i podawaj z tartym serem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY