Łosoś a’la Wellington Pysznie czy przepysznie

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 4

Brak głosów do tej pory.

Łosoś a’la Wellington to przepis, który robi wrażenie na każdym stole! Soczysta ryba otulona nadzieniem serowo-szpinakowym i delikatnym ciastem francuskim to połączenie idealne. Musztarda Dijon Maille podkreśla smak łososia, a chrupiące ciasto nadaje daniu wyjątkowej elegancji. Przygotuj ten wykwintny obiad i zachwyć swoich bliskich kulinarnym kunsztem! Za przepis dziękujemy Pysznie czy przepysznie.

Ilość porcji

Liczba porcji

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

40 min + 40 min pieczenia

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 3 łyżeczki Musztardy Dijon Maille
  • 4 filety z pstrąga łososiowego lub łososia atlantyckiego
  • Sól i pieprz

Nadzienie serowe:

  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • Sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 200 g serka śmietankowego klasycznego
  • 50 g sera feta

Dodatkowo:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 żółtko, do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kawałki ryby osusz, posyp je solą, pieprzem i posmaruj musztardą Dijon Maille. Odstaw na bok.
  2. Cebulę posiekaj. Szpinak umyj, osusz i posiekaj drobniej.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i krótko podsmaż. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i całość smaż, aż szpinak odparuje wodę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudź.
  4. Do miski przełóż serek śmietankowy, pokruszony ser feta i podsmażony szpinak. Całość wymieszaj i dopraw jeszcze solą i pieprzem wg potrzeb.
  5. Ciasto francuskie podziel na 8 prostokątów. Powinny być większe niż kawałek ryby. Na 4 z nich ułóż kawałki ryby. Na rybę rozsmaruj obficie nadzienie serowo- szpinakow, a następnie nakryj drugim płatem ciasta francuskiego. Nadmiar ciasta możesz odciąć. Łączenia dokładnie zlep i dociśnij widelcem. Tak przygotowane ryby w cieście posmaruj rozmieszanym żółtkiem i piecz w nagrzanym piekarniku do 200*C góra- dół przez 35-40 min.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY