Łosoś a’la Wellington Pysznie czy przepysznie
Łosoś a’la Wellington to przepis, który robi wrażenie na każdym stole! Soczysta ryba otulona nadzieniem serowo-szpinakowym i delikatnym ciastem francuskim to połączenie idealne. Musztarda Dijon Maille podkreśla smak łososia, a chrupiące ciasto nadaje daniu wyjątkowej elegancji. Przygotuj ten wykwintny obiad i zachwyć swoich bliskich kulinarnym kunsztem! Za przepis dziękujemy Pysznie czy przepysznie.
SKŁADNIKI
- 3 łyżeczki Musztardy Dijon Maille
- 4 filety z pstrąga łososiowego lub łososia atlantyckiego
- Sól i pieprz
Nadzienie serowe:
- 30 g masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- Sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 200 g serka śmietankowego klasycznego
- 50 g sera feta
Dodatkowo:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 żółtko, do posmarowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kawałki ryby osusz, posyp je solą, pieprzem i posmaruj musztardą Dijon Maille. Odstaw na bok.
- Cebulę posiekaj. Szpinak umyj, osusz i posiekaj drobniej.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i krótko podsmaż. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i całość smaż, aż szpinak odparuje wodę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudź.
- Do miski przełóż serek śmietankowy, pokruszony ser feta i podsmażony szpinak. Całość wymieszaj i dopraw jeszcze solą i pieprzem wg potrzeb.
- Ciasto francuskie podziel na 8 prostokątów. Powinny być większe niż kawałek ryby. Na 4 z nich ułóż kawałki ryby. Na rybę rozsmaruj obficie nadzienie serowo- szpinakow, a następnie nakryj drugim płatem ciasta francuskiego. Nadmiar ciasta możesz odciąć. Łączenia dokładnie zlep i dociśnij widelcem. Tak przygotowane ryby w cieście posmaruj rozmieszanym żółtkiem i piecz w nagrzanym piekarniku do 200*C góra- dół przez 35-40 min.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY