Kurczak z grilla w marynacie curry
Prosty kurczak w curry, który potrzebuje tylko kilku minut przygotowań. Wrzuć na grill i ciesz się pysznym obiadem. Surówka gotowa w parę chwil dopełni całość. Za przepis dziękujemy praktykulinarni.
SKŁADNIKI
Kurczak marynowany w czerwonym curry:
- 2 kg fileta z kurczaka
- Marynata curry:
- 6 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
- Mleczko kokosowe House of Asia 5-7% 400 ml
- Pasta curry czerwona Kanokwan 50 g
- 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
- sok z jednej limonki
- 4 łyżki dymki posiekanej
Surówka z kapusty pekińskiej:
- 800 g kapusta pekińska
- 2 sztuki marchewki średniej
- 5-6 łyżek kolendry świeżej, posiekanej
- 4 łyżki dymki posiekanej
- 40 g orzeszków ziemnych (wcześniej uprażonych)
Azjatycki dressing do surówki:
- 5-6 łyżek Octu ryżowego House of Asia (lub więcej – spróbuj, żeby zrównoważyć słodki i kwaśny smak, tak jak lubisz)
- 2-3 łyżki Sosu sojowy jasnego House of Asia
- 3 łyżeczki Sosu Hoisin House of Asia
- 3 łyżeczki nasion sezamu (wcześniej uprażone)
- 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotuj marynatę do mięsa, mieszając pastę curry, sok z limonki, imbir, sos sojowy, dymkę i mleczko kokosowe.
- Połowę marynaty przelej do rondelka i gotuj przez 15 minut (możesz doprawić do smaku sokiem limonki, słodzidłem, sosem sojowym). Tym sosem polejesz grillowane mięso.
- Do pozostałej marynaty włóż oczyszczone filety. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Przygotuj dressing do sałatki, łącząc oliwę (lub olej), miód, imbir, ocet, sos sojowy, sos hoisin i uprażony sezam.
- Kapustę poszatkuj, dodaj pokrojoną w słupki marchew. Dorzuć dymkę, kolendrę i orzeszki. Wlej sos, wymieszaj.
- Mięso ułóż na grillu, piecz przez ok. 12-15 minut (w zależności od grubości filetów), obracając 2-3 razy w trakcie grillowania. Podawaj z surówką i podgrzanym sosem curry.
TIP: Zamarynowane filety możesz upiec w piekarniku albo wykorzystać air fryer. Marynata przyda się także do wieprzowiny.
TIP 2: Dressing do surówki warto przygotować w większej ilości i przechować w lodówce przez 3-4 dni. Oprócz kapusty, marchewki i ziół, dodaj do surówki rzodkiewki i kalarepkę.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY