Kuleczki z indyka w panierce panko z musem dyniowym
SKŁADNIKI
- 1 łyżka pasty z imbiru, czosnku i chili
- 100 g panierki panko
- 2-3 łyżeczki ostrego sosu z czerwonej papryki jalapeno
- 100 g mleczka kokosowego 11%
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Olej do smażenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g dyni odmiany hokkaido
Do podania:
- 1 puszka salsy meksykańskiej czerwonej
- 3 łyżki posiekanej kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dynię pokrój i wydrąż z niej nasiona, ułóż na blasze do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posyp solą morską i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 30 minut. Gdy dynia będzie miękka, wyjmij ją z piekarnika, odstaw na bok i wystudź. Następnie przełóż do wysokiego naczynia, dodaj mleczko kokosowe, ostry sos z papryczki jalapeno, całość zmiksuj na gładką masę (w razie potrzeby przetrzyj przez sitko).
- Mięso mielone z indyka przełóż do miski, dodaj pastę z imbiru, czosnku i chili, następnie wyrób farsz, na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj równe kulki i obtocz w mące, jajku i panierce panko. Smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
- Gotowe pulpeciki nadziej na wykałaczki, podawaj z musem z dyni i salsą meksykańską oraz świeżą kolendrą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY