Kubeczki z ciasta francuskiego z serem brie, żurawiną i sosem musztardowo-miodowym Kuchenny Kodeks

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Brak głosów do tej pory.

Elegancja w kilku kęsach! Kubeczki z ciasta francuskiego z kremowym serem brie, słodko-kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami podbiją każde przyjęcie. Podaj z aromatycznym sosem musztardowo-miodowym i zbierz pochwały! Za przepis dziękujemy Kuchenny Kodeks.

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

10 min +20 min pieczenia

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki Musztardy miodowej Dijon Maille
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g sera brie
  • 200 g konfitury z żurawiny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • sól/pieprz do smaku
  • 2 garści orzechów pekan lub orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ciasto francuskie podziel na kwadraty około 6×6. Wyłóż nimi formę do babeczek tak, aby powstały miseczki/kubeczki.
  2. Ser brie pokrój na plastry i przełóż na spód każdego kubeczka. Na wierzch dodaj łyżeczkę żurawiny.
  3. Gotową przekąskę piecz około 20 min w 180 stopniach (góra-dół).
  4. Musztardę miodową połącz z sokiem z cytryny i olejem. Przypraw do smaku. Polej sosem gotowe, upieczone kubeczki z ciasta francuskiego.
  5. Posyp obficie posiekanymi orzechami.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY