Kokosowy deser quinoa
Masz ochotę na egzotyczną słodycz? Wypróbuj nasz delikatny deser z komosy ryżowej na zimno! Świetnie sprawdzi się zarówno w upalne dni, jak i w chłodne wieczory. Dodatek mleczka kokosowego nadaje całości tropikalnej nuty, którą pokochasz. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 110 g białej quinoi
- 375 ml mleczka kokosowego
- 100 g cukru kokosowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 25 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
- 6 małych bez
- Kilka liści mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Quinoę ugotuj według wskazań na opakowaniu.
2. Do dużego garnka wsyp cukier, sól i mąkę. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj całość trzepaczką. Wlej mleczko, dodaj quinoę i ponownie wymieszaj.
3. Masę gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zagotuj ją i po 30 sekundach zdejmij z ognia. Do masy wlej ekstrakt waniliowy i dodaj masło. Utrzyj masę.
4. Deser przełóż do małych kokilek i odstaw do schłodzenia.
5. Desery podaj z bezami i udekoruj miętą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY