Kokosowo-tahiniowe kruche ciacho z pulpą mango i papają Smyk w kuchni

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Karolina Smykwkuchni stworzyła niesamowicie kruchą, egzotyczną i pyszną propozycję na Wielkanoc. Wykorzystała do tego słodką pulpę z mango, delikatnie korzenną pulpę z papai, i kremową śmietankę KARA. Sekretem kruchego ciasta Karoli jest dodatek pasty tahini. Wszystko razem smakuje obłędnie. Musicie koniecznie spróbować. Zobaczcie przygotowanie tego pysznego ciasta krok po kroku > Kliknij tutaj

Ilość porcji

Liczba porcji

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min. + 3h chłodzenia

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Składniki na 9 tartaletek i 1 tartę

Kruche ciasto:

  • 5 łyżek tahini QF
  • 300 g maki pszennej
  • 160 g zimnego masła
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru
  • 3 zimne żółtka

Papaja curd:

Mango curd:

Kokosowa chmurka:

Dekoracja:

  • chipys kokosowe lub ulubione dodatki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kruche ciasto

  1. Wszystkie składniki umieść w misie robota planetarnego i zagnieść szybko ciasto. Formę na babeczki wysmaruj masłem. Możesz użyć foremek do mini tart, tartaletek bądź do tarty, wylep ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  2. Piecz w temperaturze 170 -180°C, dół lub termoobieg. Piecz na jasnozłoty kolor 20-25 min. Upieczone tarty należy wystudzić całkowicie.

Papaja curd

Jaja i cukier umieść w misie robota, ucieraj na puszystą masę. Dodaj papaję z puszki i śmietankę kara. Krem przygotuj w kąpieli wodnej za pomocą blendera. Gorący krem przełóż do słoika i wystudź całkowicie przez kilka godzin w lodówce.

Mango curd

Składniki umieść w misie i przygotuj krem za pomocą blendera w kąpieli wodnej. Pamiętaj, że przy przygotowywaniu kremów tupu CURD miska ze składnikami kremu w kąpieli wodnej nigdy nie może dotykać wrzątku (!). Blenderem uzyskasz lepsza konsystencje niż za pomocą trzepaczki. Masę po przygotowaniu wstaw do lodówki na minimum 2-3 h.

Kokosowa chmurka
Składniki na chmurkę umieść w misie robota planetarnego, ucieraj na najwyższych obrotach. Masę wystudź przez 0,5 h w lodówce. Nakładaj na gotowe mini tartaletki lub tartę. Posyp kokosem lub ulubionymi dodatkami.

TIP: Papaja lub mango curd możesz wykorzystać do gofrów, lub naleśników.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY