Kokosowo-tahiniowe kruche ciacho z pulpą mango i papają Smyk w kuchni
Karolina Smykwkuchni stworzyła niesamowicie kruchą, egzotyczną i pyszną propozycję na Wielkanoc. Wykorzystała do tego słodką pulpę z mango, delikatnie korzenną pulpę z papai, i kremową śmietankę KARA. Sekretem kruchego ciasta Karoli jest dodatek pasty tahini. Wszystko razem smakuje obłędnie. Musicie koniecznie spróbować. Zobaczcie przygotowanie tego pysznego ciasta krok po kroku > Kliknij tutaj
SKŁADNIKI
Składniki na 9 tartaletek i 1 tartę
Kruche ciasto:
- 5 łyżek tahini QF
- 300 g maki pszennej
- 160 g zimnego masła
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 3 zimne żółtka
Papaja curd:
- 125 g pulpy z papai QF
- 150 ml kremu kokosowego KARA
- 5 jaj
- 100 g cukru
Mango curd:
- 130 g pulpy z mango QF
- 60 g kremu kokosowego KARA
- 110 g masła
- 100 g cukru
- 3 jaja
Kokosowa chmurka:
- 1 puszka mleczka skondensowanego kokosowego QF
- 1 szklanka kremu kokosowego KARA
- 18 g fix do śmietanki – możesz zamienić na agar agar QF
Dekoracja:
- chipys kokosowe lub ulubione dodatki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kruche ciasto
- Wszystkie składniki umieść w misie robota planetarnego i zagnieść szybko ciasto. Formę na babeczki wysmaruj masłem. Możesz użyć foremek do mini tart, tartaletek bądź do tarty, wylep ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w temperaturze 170 -180°C, dół lub termoobieg. Piecz na jasnozłoty kolor 20-25 min. Upieczone tarty należy wystudzić całkowicie.
Papaja curd
Jaja i cukier umieść w misie robota, ucieraj na puszystą masę. Dodaj papaję z puszki i śmietankę kara. Krem przygotuj w kąpieli wodnej za pomocą blendera. Gorący krem przełóż do słoika i wystudź całkowicie przez kilka godzin w lodówce.
Mango curd
Składniki umieść w misie i przygotuj krem za pomocą blendera w kąpieli wodnej. Pamiętaj, że przy przygotowywaniu kremów tupu CURD miska ze składnikami kremu w kąpieli wodnej nigdy nie może dotykać wrzątku (!). Blenderem uzyskasz lepsza konsystencje niż za pomocą trzepaczki. Masę po przygotowaniu wstaw do lodówki na minimum 2-3 h.
Kokosowa chmurka
Składniki na chmurkę umieść w misie robota planetarnego, ucieraj na najwyższych obrotach. Masę wystudź przez 0,5 h w lodówce. Nakładaj na gotowe mini tartaletki lub tartę. Posyp kokosem lub ulubionymi dodatkami.
TIP: Papaja lub mango curd możesz wykorzystać do gofrów, lub naleśników.