Jesienna sałatka z pieczoną dynią i sosem musztardowym
SKŁADNIKI
- 2 łyżki Musztardy francuskiej Maille
- 100 ml Oliwy z oliwek Extra Virgin Gaea
- 200 g dyni hokkaido
- 1 gruszka
- garść rukoli
- garść szpinaku baby
- 40 g orzechów włoskich
- 80 g sera koziego
- 2 łyżeczki miodu
- 25 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka płatków chili
- sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dynię obierz, pokrój w kostkę i zamarynuj w płatkach chili, soli oraz odrobinie oliwy. Przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej na dno odrobinę wody, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.
- W misce wymieszaj musztardę francuską, miód i sok z cytryny, a następnie powoli, cienkim strumieniem wlewaj oliwę z oliwek, mieszając do uzyskania jednolitej emulsji.
- Na talerzu ułóż rukolę, szpinak, gruszkę pokrojoną w cząstki, pieczoną dynię, ser kozi i orzechy włoskie. Całość polej sosem musztardowym.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY