Jednogarnkowe curry
Jednogarnkowe wegetariańskie curry łączy bogactwo warzyw, aromatyczne przyprawy i lekką komosę ryżową – idealne danie pełne koloru i smaku. Za przepis dziękujemy jakjalubięjeść.
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki Quinoi komosy ryżowej mieszanej QF Quality Food
- 200 ml mleczka kokosowego Kara light
- 1 kostka tofu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 mała cebula (posiekana)
- 1 ząbek czosnku
- 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 1 łyżeczki, starty)
- 1 łyżka pasty curry
- 1 marchewka (pokrojona w plasterki)
- 1/2 czerwonej papryki (pokrojona w paseczki)
- 2 garście fasolki szparagowej
- 200 ml passaty pomidorowej
- Sok z limonki
- Sól, pieprz
- Świeża kolendra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Quinoę opłucze na drobnym sitku.
- Tofu odsączamy na ręczniku, pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Dopraw papryką, curry, solą i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Tofu podsmaż i przełóż do miseczki.Na tej samej patelni rozgrzej olej kokosowy lub oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek i imbir przez 2–3 minuty. Dorzuć marchewkę i paprykę.
- Dodaj quinoę i wymieszaj. Dodaj także pastę curry i smaż chwilę, aż zacznie pachnieć. Wlej wodę. Na wierzch wyłóż fasolkę szparagową.
- Na wolnym ogniu gotujemy ok 10 min. Co jakiś czas mieszaj. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw do napęcznienia.
- Wlej passatę pomidorową i wstrząśnięte mleczko kokosowe. Całość wymieszaj na małym ogniu 2-3 minuty.
- Skrop sokiem z limonki, dopraw ostatecznie do smaku i ułóż podpieczone tofu. Posyp całość kolendrą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY