Jednogarnkowe curry

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 45

Brak głosów do tej pory.

Jednogarnkowe wegetariańskie curry łączy bogactwo warzyw, aromatyczne przyprawy i lekką komosę ryżową – idealne danie pełne koloru i smaku. Za przepis dziękujemy jakjalubięjeść.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

25 minut

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki Quinoi komosy ryżowej mieszanej QF Quality Food 
  • 200 ml  mleczka kokosowego Kara light
  • 1 kostka tofu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula (posiekana)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 1 łyżeczki, starty)
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 marchewka (pokrojona w plasterki)
  • 1/2 czerwonej papryki (pokrojona w paseczki)
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • Sok z limonki
  • Sól, pieprz
  • Świeża kolendra

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Quinoę opłucze na drobnym sitku.
  2. Tofu odsączamy na ręczniku, pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Dopraw papryką, curry, solą i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  3. Tofu podsmaż i przełóż do miseczki.Na tej samej patelni rozgrzej olej kokosowy lub oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek i imbir przez 2–3 minuty. Dorzuć marchewkę i paprykę.
  4. Dodaj quinoę i wymieszaj. Dodaj także pastę curry i smaż chwilę, aż zacznie pachnieć. Wlej wodę. Na wierzch wyłóż fasolkę szparagową.
  5. Na wolnym ogniu gotujemy ok 10 min. Co jakiś czas mieszaj. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw do napęcznienia.
  6. Wlej passatę pomidorową i wstrząśnięte mleczko kokosowe. Całość wymieszaj na małym ogniu 2-3 minuty.
  7. Skrop sokiem z limonki, dopraw ostatecznie do smaku i ułóż podpieczone tofu. Posyp całość kolendrą.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY