Jajka poche na szpinaku
Jajka poche na szpinaku z jogurtem i chrupiącym czosnkiem to szybkie, eleganckie danie, które łączy kremowość, świeżość i lekko pikantny akcent. Za przepis dziękujemy jakjalubięjeść.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki Chrupiącego czosnku w oleju chilii Ypin Agro
- 4 jajka
- 200 g świeżego szpinaku
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Garść malin
- Czarny sezam do posypania
- Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek. Gdy zacznie się lekko rumienić, dodaj szpinak. Podsmażaj kilka minut, aż liście zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę.
- Zagotuj wodę w szerokim rondlu i dodaj ok 25 ml octu. Zmniejsz ogień, aby woda nie wrzała zbyt intensywnie. Jedno po drugim, wbijaj jajka do małej miseczki i ostrożnie przelewaj do wody, tworząc wcześniej wir łyżką. Gotuj każde jajko około 2,5–3 minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Wyjmij delikatnie jajka łyżką cedzakową i odsącz na papierze.
- Na dużym talerzu rozsmaruj jogurt. Na środku ułóż podsmażony szpinak, na nim delikatnie ułóż jajka poche. Polej całość łyżką chrupiącego czosnku z chili. Posyp sezamem, dodaj maliny i gałązkę świeżego koperku. Smacznego!
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY