Jajka faszerowane grzybami shiitake w panierce panko
Jajka to nieodłączny element Wielkanocy, dlatego nasz szef kuchni Jarek proponuje wersję na faszerowane jajka grzybami shiitake, które są niezwykle aromatyczne i smaczne. Zwieńczeniem dania będzie zarumieniona panierka panko na jajku.
SKŁADNIKI
- 200 g grzybów shiitake w zalewie pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżeczka pasty z imbiru, czosnku i chili
- 4 łyżki panierki panko
- 4 jajka na twardo i 1 surowe
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz czarny do smaku
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ugotowane jajka przekrój na pół przy użyciu ostrego noża. Następnie wydrąż połówki jajek ze skorupki, tak aby jej nie zniszczyć. Środek pokrój w kostkę.
- Grzyby z cebulą i pastą podsmaż na oleju przez 5-6 minut. Potem przełóż do miski, wystudź i dodaj pokrojone wcześniej jajka, całość wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do skorupek nałóż farsz, a następnie obtocz w rozmąconym jajku wymieszanym z panko i usmaż na rumiany kolor.
TIP: Jajka przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki, smaż przed podaniem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY