Espresso panna cotta z agar agar Waffle.plantation
Panna Cotta to jeden z łatwiejszych deserów do wykonania, ale jego wariacji jest tyle, że wciąż zaskakuje smakiem i wyglądem. waffle.plantation przygotowała wersję z espresso i czekoladą, a do tężenia deseru wykorzystała nasz niezawodny agar agar.
SKŁADNIKI
- 1 łyżeczka Agar Agar QF Quality Food
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka
- 50 g cukru lub erytrytolu
- 1 łyżeczka kawy zbożowej/rozpuszczalnej lub 50 ml espresso (wówczas dać o 50 ml mniej mleka)
Polewa:
- 50 g dowolnej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Śmietankę wymieszaj z cukrem i agarem, zagotuj. Przelej do 4 słoiczków/szklanek i odstaw do ostudzenia, możesz przełożyć do lodówki.
- Czekoladę wraz ze śmietaną umieść na palniku i podgrzej mieszając, aż do połączenia składników. Umieść po ok. 2-3 łyżki na każdym deserku. Odstaw — najlepiej do lodówki, aby polewa zastygła. Deserki najlepiej smakują schłodzone.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY