Cytrynowe placuszki z makiem i dżemem Darbo
Chcesz przywołać letnie smaki na swoim talerzu? To proste! Przygotuj placuszki z makiem z dodatkiem cytryny i owocowego dżemu. To idealny pomysł na szybkie śniadanie dla całej rodziny. Przepis przygotowany we współpracy z Karolina Kos.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany
- 150g mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- sok i starta skórka z połowy cytryny
- 3 łyżki maku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Do podania:
- dżem owoce leśne Darbo
- ulubione świeże owoce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Cytrynę wyparz i z połowy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nałóż po łyżce ciasta. Smaży z obu stron, do zarumienienia.
- Placki podawaj posmarowane dżemem Darbo owoce leśne. Do tego dołóż np. świeże maliny i borówki.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY