Croque Monsieurille-francuska kanapka z zapiekanym serem i musztardą Dijon
Croque Monsieur czyli po prostu Chrupiący Pan to francuska wersja zapiekanej, podawanej na ciepło kanapki. Jej przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale dziś pora na to, by odczarować ten przepis. Kultowa kanapka z wyrazistym musztardowym twistem to idealne rozwiązanie dla miłośników ciepłych, pożywnych przekąsek.
SKŁADNIKI
Sos beszamel:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Kanapka:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4 duże kromki chleba (najlepiej wiejskiego)
- 4-6 plasterków szynki
- 80 g sera gruyere lub szwajcarskiego
- świeży tymianek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sos beszamel:
- W rondelku, na średnim ogniu rozpuść masło. Wsyp mąkę i mieszaj, do momentu uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
- Cały czas mieszając powoli dodawaj mleko, to pozwoli uniknąć grudek. Gotuj sos, aż uzyska aksamitną konsystencje.
- Zdejmij rondel z palnika i powoli dodaj do sosu musztardę, gałkę muszkatołową i sól.
Kanapka Croque Monsieur:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Połóż kromki na papierze do pieczenia i opiekaj przez 10 minut. Dzięki opiekaniu chleb nie rozmoczy się przy nakładaniu sosu.
- Wyjmij kromki chleba z piekarnika i zacznij składać kanapkę. Dolne kromki posmaruj beszamelem. Później połóż na nich szynkę i połowę przygotowanej porcji sera.
- Górne kromki posmaruj cienką warstwa musztardy Dijon i połóż je na kanapce warstwą z musztardą skierowaną do dołu.
- Polej kanapki pozostałą porcją sosu i posyp serem. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez 15 minut, do momentu aż ser się roztopi.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY