Chłodnik z pulpą mango alphonso i chili
Latem nie może zabraknąć na Twoim talerzu przepysznych, orzeźwiających chłodników, dlatego tym razem skuś się na naszą niesamowicie egzotyczną wersję tego letniego klasyka. Połączenie rozkosznie słodkiego mango z pikantnością chili to coś, co musisz spróbować!
SKŁADNIKI
- 450 g pulpy mango alphonso
- 250 g mleczka kokosowego light 11%
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki marynowanego różowego imbiru posiekanego
- 1 łyżeczka pasty Nanami chili
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej mięty
- Sok z 1 limonki
- Sól, cukier i pieprz do smaku
Do podania:
2 łyżki pestek dyni, natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do dużej miski wlej pulpę mango oraz mleczko kokosowe. Mieszając, cienkim strumieniem wlewaj bulion.
- Dodaj imbir, pastę chili, miętę oraz sok z limonki, a następnie za pomocą blendera zmiksuj całość dodając oliwę z oliwek.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kolendra. Wstaw do lodówki.
- Chłodnik podawaj prosto z lodówki, posypany prażonymi orzechami lub pestkami dyni i miętą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY