Chałwowiec z tahini bez pieczenia Czarna Wisienka
Coś dla wszystkich fanów chałwy i sezamowych smaków. Chałwowiec bez pieczenia będzie idealnym deserem, który zrobicie w zaledwie 15 minut. Jest pyszny, kremowy, zaspokajający rządzę na słodkie przekąski, po prostu pyszny. Czarna Wisienka do stworzenia tego przepisu użyła naszej aksamitnej pasty Tahini QF.
SKŁADNIKI
- 150 g Tahini Premium QF Quality Food
- 300 g chałwy
- 500 g mascarpone
- 400 g schłodzonej śmietanki 30-36%
- 300 g herbatników
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do rondelka przełóż tahini i 250 g pokruszonej chałwy. Podgrzewaj przez kilka minut i odłóż do całkowitego przestudzenia.
- Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i zawartość rondelka. Zmiksuj do połączenia składników.
- Na dno foremki przełóż warstwę herbatników, na to 1/3 masy, ponownie herbatniki, ponownie masę, ponownie herbatniki, ponownie masę (zostawiamy trochę na dnie miski) i znowu herbatniki. Wierzch posmaruj cienką warstwą masy i posyp pokruszoną chałwą.
- Odłóż na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
TIP: Aby przełamać smaki — na jedną warstwę herbatników możesz przełożyć np. dżem z czarnej porzeczki. Warstwę herbatników możesz zastąpić krakersami. Gotowe ciasto polecamy polać dodatkowo tahini.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY