Chałwa z pasty tahini z migdałami

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 5

Brak głosów do tej pory.

Czy da się przygotować deser w 10 minut i to z 4 składników? Oczywiście, że tak! Przedstawiamy przepis na chałwę z kluczowym składnikiem, jakim jest nasza aksamitna pasta tahini.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

10 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 200 g pasty tahini Premium
  • 60 g masła lub 3 łyżki oleju kokosowego
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mielonych migdałów i garstka migdałów w całości

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło umieść w misce i rozpuść z cukrem w kąpieli wodnej.
  2. Otwórz pastę tahini i odlej do pojemnika olej, który naturalnie rozwarstwił się w słoiczku. Pastę i mielone migdały dodaj do masła, a olej wlej z powrotem do słoika.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i gotową masę przełóż do formy (o wielkości 14×14 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pozostałe migdały upraż w całości na suchej patelni, następnie je pokrój i dodaj do masy. Całość wstaw do lodówki na min godzinę, aby stężała.
  5. Chałwę podawaj schłodzoną i przechowuj w lodówce.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY