Chałwa z pasty tahini z migdałami
Czy da się przygotować deser w 10 minut i to z 4 składników? Oczywiście, że tak! Przedstawiamy przepis na chałwę z kluczowym składnikiem, jakim jest nasza aksamitna pasta tahini.
SKŁADNIKI
- 200 g pasty tahini Premium
- 60 g masła lub 3 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mielonych migdałów i garstka migdałów w całości
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło umieść w misce i rozpuść z cukrem w kąpieli wodnej.
- Otwórz pastę tahini i odlej do pojemnika olej, który naturalnie rozwarstwił się w słoiczku. Pastę i mielone migdały dodaj do masła, a olej wlej z powrotem do słoika.
- Całość dokładnie wymieszaj i gotową masę przełóż do formy (o wielkości 14×14 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostałe migdały upraż w całości na suchej patelni, następnie je pokrój i dodaj do masy. Całość wstaw do lodówki na min godzinę, aby stężała.
- Chałwę podawaj schłodzoną i przechowuj w lodówce.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY