Chałwa pistacjowa z tahini

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak głosów do tej pory.

Prosty przepis na domową chałwę to wyjątkowy pomysł na szybki deser! Dzięki użyciu perfekcyjnie gładkiej i naturalnej pasty tahini od Quality Food, ten sezamowy smakołyk nabierze autentycznego smaku.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

15 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Forma 10×13 cm

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W garnku wymieszaj wodę z cukrem, a następnie doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 7 minut, nie mieszając.
  2. Na patelni delikatnie podgrzej pastę tahini z dodatkiem ziarenek wanilii, a następnie natychmiast połącz całość z syropem cukrowym. Mieszaj przez 3 minuty do uzyskania gęstej masy. Opcjonalnie dodaj mleko w proszku. W trakcie mieszania dodaj pistacje i płatki migdałowe.
  3. Gdy całość będzie dokładnie wymieszana przełóż masę do formy wysmarowanej olejem sezamowym.
  4. Ostudź i wstaw do lodówki, aby masa całkowicie zastygła.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY