Chałwa pistacjowa z tahini
Prosty przepis na domową chałwę to wyjątkowy pomysł na szybki deser! Dzięki użyciu perfekcyjnie gładkiej i naturalnej pasty tahini od Quality Food, ten sezamowy smakołyk nabierze autentycznego smaku.
SKŁADNIKI
- 180 g pasty tahini
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 200 g cukru kokosowego BIO
- 50 g wody
- 2 laski wanilii
- ½ szklanki pistacji prażonych
- ½ szklanki płatków migdałów prażonych
- ½ szklanki mleka w proszku (opcjonalnie)
Forma 10×13 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W garnku wymieszaj wodę z cukrem, a następnie doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 7 minut, nie mieszając.
- Na patelni delikatnie podgrzej pastę tahini z dodatkiem ziarenek wanilii, a następnie natychmiast połącz całość z syropem cukrowym. Mieszaj przez 3 minuty do uzyskania gęstej masy. Opcjonalnie dodaj mleko w proszku. W trakcie mieszania dodaj pistacje i płatki migdałowe.
- Gdy całość będzie dokładnie wymieszana przełóż masę do formy wysmarowanej olejem sezamowym.
- Ostudź i wstaw do lodówki, aby masa całkowicie zastygła.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY