Burgery z kurczakiem i musztardą kremową Maille
Masz ochotę na fast-fooda, ale boisz się ilości kalorii? Skuś się na równie smakowitą, jednak zdrowszą i mniej kaloryczną wersję burgera z chrupiącym kurczakiem od Praktykulinarnych! Wypieczona bułka, soczyste dodatki i wyjątkowy sos to połączenie idealne. A podane w towarzystwie sałatki
SKŁADNIKI
- 4 bułki do burgerów
- 400 g piersi z kurczaka pokrojonej
- 50 g mieszanki sałat
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- 1 cebula czerwona pokrojona w plastry
- 2 szklanki płatków kukurydzanych
- 100 g jogurtu naturalnego
- Ostra i słodka papryka
- Oregano
- Sól, pieprz
Sos:
- 4 łyżki musztardy kremowej
- 2 łyżki majonezu lekkiego
- 1 łyżka ketchupu
- Sałatka coleslaw:
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka majonezu lekkiego
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- ½ łyżeczki ksylitolu
- Sól, pieprz do smaku
- 4 szklanki kapusta poszatkowanej
- 1 marchew starta na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżka koperku musztarda kremowa Maille 2 łyżeczki, majonez lekki 1 łyżka, ocet z białego wina 2 łyżeczki, ksylitol ½ łyżeczki, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj jogurt oraz przyprawy, a następnie włóż piersi z kurczaka i marynuj je przez 20 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Płatki kukurydziane pokrusz dłońmi a następnie opanieruj w nich kawałki kurczaka i ułóż na blaszce. Piecz przez 20-25 minut.
- W misce wymieszaj kapustę i sól. Odstaw na 10 minut, a następnie dodaj pozostałe składniki.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
- Przecięte na pół bułki do burgerów podgrzej w piekarniku. Dolną połówkę posmaruj sosem, ułóż sałatę, cebulę, pomidora i upieczony filet, przykryj drugą częścią bułki.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY