Burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki Fly me to the spoon
Owoc chlebowca to doskonały zamiennik mięsa. Świetnie pasuje więc do wege burgerów! Flymetothespoon przygotowała swoją wersję burgera z japońskim sosem teryiaki, który doda niepowtarzalnego smaku. Koniecznie musicie tego spróbować.
SKŁADNIKI
- 1 puszka szarpanego jackfruita
- 50 g sosu teriyaki (1 saszetka)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 bułki do hamburgerów
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 duży pomidor pokrojony w plastry
- 8 liści sałaty karbowanej zielonej
SOS:
- 2 łyżki czerwonej srirachy
- 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Maille
- 3 łyżki majonezu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu.
- Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem.
- Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY