Azjatycka sałatka z grillowanymi krewetkami
Chrupiące warzywa, soczyste krewetki i orzeźwiający dressing w jednej misce. Wystarczy pół godziny, by przenieść się prosto do Azji. Za przepis dziękujemy Jak ja lubię jeść.
SKŁADNIKI
Sałatka:
- 1 dojrzałe mango pokrojone w kostkę
- 1 ogórek pokrojony w kostkę
- 2 szklanki drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 marchewka pokrojona w cienkie paski
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 garście orzeszków ziemnych – uprażonych
- Opcjonalnie: 1/2 czerwonej papryczki chili
Marynata + Krewetki:
- 1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
- ½ łyżeczki Pasty wasabi S&B
- 12 krewetek obranych
- 1 ząbek czosnku – starty
- 1 cm świeżego imbiru – starty
- Sok z ½ limonki
- Patyczki do szaszłyków
Sos:
- 1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
- 1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
- ½ łyżeczki Pasty wasabi S&B
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Poszatkowaną kapustę włóż do miski i posyp lekko solą. Ugnieć dłonią i odstaw na kilka minut, aż kapusta zmięknie i puści sok. Odciśnij nadmiar płynu.
- Połącz składniki marynaty, dodaj krewetki i odstaw na 10–15 minut. Następnie krewetki nadziej na patyczki i grillujemy na patelni po ok. 1–2 minuty z każdej strony.
- Wymieszaj ze sobą składniki na sałatkę. Tuż przed podaniem wmieszaj ją z sosem i ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż grillowane krewetki. Dekorujemy kolendrą i orzeszkami.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY