Azjatycka sałatka z grillowanymi krewetkami

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 40

Brak głosów do tej pory.

Chrupiące warzywa, soczyste krewetki i orzeźwiający dressing w jednej misce. Wystarczy pół godziny, by przenieść się prosto do Azji. Za przepis dziękujemy Jak ja lubię jeść.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

25 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Sałatka:

  • 1 dojrzałe mango pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek  pokrojony w kostkę
  • 2 szklanki drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie paski
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 garście orzeszków ziemnych – uprażonych
  • Opcjonalnie: 1/2 czerwonej papryczki chili

Marynata + Krewetki:

Sos:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Poszatkowaną kapustę włóż do miski i posyp lekko solą. Ugnieć dłonią i odstaw na kilka minut, aż kapusta zmięknie i puści sok. Odciśnij nadmiar płynu.
  2. Połącz składniki marynaty, dodaj krewetki i odstaw na 10–15 minut. Następnie krewetki nadziej na patyczki i grillujemy na patelni po ok. 1–2 minuty z każdej strony.
  3. Wymieszaj ze sobą składniki na sałatkę. Tuż przed podaniem wmieszaj ją z sosem i ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż grillowane krewetki. Dekorujemy kolendrą i orzeszkami.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY