Azjatycka ryba po grecku

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Ryba po grecku to królowa na polskich stołach. A gdyby dodać do niej trochę kulinarnego twista? Nasz szef kuchni proponuje przygotować rybę wraz z pastą miso i sosem do taco. Co myślicie o takim połączeniu?

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

35 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki pasty miso
  • 230 g sosu do Taco lub passaty pomidorowej
  • 600 g filetu z dorsza lub mintaja
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 średnie cebule
  • Mąka do smażenia
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na około 3 cm kawałki. Pastę miso zmieszaj z niewielką ilością wody i posmaruj nią rybę, dopraw delikatnie solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż rybę na papier, odsącz z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygnie przełóż na półmisek.
2. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rozgrzanego rondla, dodaj sól, pieprz i delikatnie podsmaż, aż warzywa się zrumienią. Gdy będą już miękkie dodaj sos do taco. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
3. Gorące warzywa przełóż na półmisek z usmażoną wcześniej rybą. Pozostaw do wystudzenia. Podawaj z natką pietruszki.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY