Azjatycka ryba po grecku
Ryba po grecku to królowa na polskich stołach. A gdyby dodać do niej trochę kulinarnego twista? Nasz szef kuchni proponuje przygotować rybę wraz z pastą miso i sosem do taco. Co myślicie o takim połączeniu?
SKŁADNIKI
- 2 łyżki pasty miso
- 230 g sosu do Taco lub passaty pomidorowej
- 600 g filetu z dorsza lub mintaja
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 mały seler
- 2 średnie cebule
- Mąka do smażenia
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na około 3 cm kawałki. Pastę miso zmieszaj z niewielką ilością wody i posmaruj nią rybę, dopraw delikatnie solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż rybę na papier, odsącz z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygnie przełóż na półmisek.
2. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rozgrzanego rondla, dodaj sól, pieprz i delikatnie podsmaż, aż warzywa się zrumienią. Gdy będą już miękkie dodaj sos do taco. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
3. Gorące warzywa przełóż na półmisek z usmażoną wcześniej rybą. Pozostaw do wystudzenia. Podawaj z natką pietruszki.