Sałatka z grillowanym serem halloumi i sosem musztardowo miodowym – pieknytalerz_

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Lekka, a zarazem pełna smaku! Ta sałatka z grillowanym serem halloumi, słodkim ananasem i chrupiącymi orzechami pekan zachwyci Cię swoją harmonią smaków. Całość dopełnia aksamitny sos musztardowo-miodowy z nutą cynamonu. Idealna propozycja na szybki, ale wyjątkowy posiłek! Za przepis dziekujemy pieknytalerz_.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 200 g ser halloumi
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 200 g sałatka roszponka
  • 1/2 owocu granatu
  • 20 orzechów pekan
  • 2 łyżki miodu

Sos:

  • 2 łyżeczki Musztardy miodowej Dijon Maille
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • starty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ananasa obierz i pokrój w pół plasterki.
  2. Ser halloumi pokrój w 9 plasterków.
  3. Ananasa i ser halloumi grilluj na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej z dwóch stron.
  4. Orzechy pekan skarmelizuj na 2 łyżkach miodu.
  5. Składniki sosu wymieszaj ze sobą, aż płyn stanie się gęsty.
  6. Na duży talerz wykładamy roszponkę lub rukolę i polewamy sosem
  7. Na sałatę ułóż ananasa i ser halloumi, posyp owocami granatu i karmelizowanymi orzechami.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY