Udko z kaczki z sosem miodowo-musztardowym i z musztardową marynatą
SKŁADNIKI
2 udka z kaczki
marynata:
- 2 łyżki Musztardy miodowej Dijon Maille
- 1/2 pomarańczy (skórka i sok)
- 1 łyżka majeranku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
dodatki:
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
sos:
- 1 duża łyżka Musztardy starofrancuska Dijon Maille
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
Do podania:
- pyzy/pampuchy
- modra kapusta
- tymianek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Składniki marynaty wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Pomarańcze, jabłka, cebulę, czosnek pokrój na duże kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dodaj czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i majeranek, wymieszaj.
- Udka z kaczki podsmaż na rozgrzanej patelni tak, żeby skóra się zarumieniła. Przełóż do naczynia żaroodpornego na przygotowane owoce i warzywa i piecz przez około 90 minut, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. W połowie pieczenia odlej do rondelka sos, który powstanie.
- Otrzymany płyn zredukuj o połowę, a następnie dodaj masło, miód i musztardę pełnoziarnistą.
- Upieczone udka z kaczki podawaj z ulubionymi dodatkami (u mnie pyzy i modra kapusta) i gęstym sosem miodowo-musztardowym.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY