Coco cotta z borówkami Delicious Place
Coco cotta z borówkami – warstwa borówkowa i śmietankowo-cytrynowa, zrobiona na bazie mleczka kokosowego Kara, to deser, który podbije serca każdego miłośnika kokosa. Za przepis dziękujemy Delicious Place.
SKŁADNIKI
Warstwa borówkowa:
- 400 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara
- 60 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 13 g żelatyny + 2 łyżki wody
- 200 g borówek
Warstwa śmietankowo-cytrynowa:
- 100 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
- 6 g żelatyny + 1 łyżka wody
- skórka otarta z 1 cytryny
Dodatki:
- garść borówek
- mięta lub melisa do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Warstwa borówkowa:
Żelatynę zalej w szklance zimną wodą. Mleczko kokosowe i śmietankę wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzej, aż prawie się zagotuje. Zdejmij z palnika i wrzuć namoczoną żelatynę, wymieszaj do rozpuszczenia. Wsyp borówki i zblenduj. Masę wlej do 3 lub 4 pucharków/szklaneczek, a po wystudzeniu wstaw do lodówki na 3 godz.
Warstwa śmietankowo-cytrynowa:
Żelatynę zalej w szklance zimną wodą. Mleczko kokosowe, śmietankę, cukier i skórkę cytrynową podgrzej, aż prawie się zagotują. Zdejmij z palnika i wrzuć namoczoną żelatynę, wymieszaj do rozpuszczenia. Wystudź i wylej na stężałą warstwę z borówkami. Wrzuć po kilka całych borówek i wstaw do lodówki na minimum 5 godz.