Świąteczna babka z mango
Planujesz już świąteczne menu? Razem z Smuklewidelce przychodzimy z prostym, szybkim ale niezwykle smacznym przepisem. Dzięki dodatkowi pulpy babka będzie wilgotna, aromatyczna i egzotyczna. Idealna na wigilijny stół.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 400 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 170 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g mąki pszennej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. W misce umieść miękkie masło z cukrem i ucieraj do uzyskania puszystej masy – możesz to zrobić za pomocą miksera.
2. Stopniowo dodawaj jajka ciągle miksując do połączenia (nie przejmuj się jeśli masa się rozwarstwi – to normalne)
3. Do masy przesiej suche składniki, wlej pulpę i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem. Nie wymaga natłuszczania.
5. Piecz ok 50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
6. W międzyczasie zrób lukier. Cukier puder miksuj z sokiem przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Polej gotową babkę i udekoruj owocami.