Śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą Dijon
SKŁADNIKI
- 1 łyżka pasty z chili
- 3 łyżki musztardy starofrancuskiej Dijon
- 2 łyżki octu ryżowego
- 8-10 filetów śledziowych Matias w solance
- 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy
- 2 średnie szalotki pokrojone w piórka
- 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
- Pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę. Następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i włóż do szerokiej miski. Dodaj musztardę, pastę chili, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i całość wymieszaj. Cebulę sparz warżątkiem i wystudź, a następnie dodaj do całości wraz z pomidorami i wymieszaj, na koniec dodaj szczypiorek.
- Aby danie było bardziej aromatyczne- zmieszaj ocet ryżowy z oliwą z suszonych pomidorów i dodaj do śledzi. Odstaw na minimum 2 godziny aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc).
Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY