Piernik bananowy z polewą kokosową Czarna Wisienka

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak głosów do tej pory.

Piernik kojarzy nam się z godzinami spędzonymi w kuchni. Ten piernik stworzony przez czarna.wisienka przygotujecie w zaledwie 10 minut! Wszystko za sprawą pulpy z bananów, która jest dużym ułatwieniem, a jej smak zaskoczy niejednego pożeracza bananów! Koniecznie sprawdźcie sami idealny przepis na korzenny, aromatyczny piernik.

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

10 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 10 łyżek pulpy bananowej (połowa puszki)
  • 1/2 puszki kokosowego mleczka skondensowanego
  • 350 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 kopiaste łyżki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 4 łyżki dowolnych bakalii (te które tego wymagają należy posiekać)
  • Dekoracja: owoce liofilizowane, orzechy, posypki, czekolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przesiej mąkę proszek do pieczenia i sodę.
  2. Dodaj jajka, olej, kakao, przyprawę do piernika, miód, bakalie i pulpę bananową. Wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Keksówkę nasmaruj odrobiną oleju i obsyp mąką lub bułką tartą ewentualnie wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Przełóż masę i równo rozprowadź po foremce.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzewa włóż piernik.
  6. Piecz przez ok. 60-65 min. do tzw. suchego patyczka. Ostudź na kratce.
  7. Kokosowe mleczko skondensowane przełóż do rondelka i podgrzej przez ok. 2 min.
  8. Mleczkiem polej piernik, a całość posyp dowolnymi dekoracjami.
PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY