Zupa dyniowa z czerwonym curry i chorizo
Sięgnij po przepis na zupę dyniową z czerwonym curry na bazie mleczka kokosowego z chorizo od naszego szefa kuchni Jarka Owczarczyka. Danie zrobicie zaledwie w 35 min. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki pasty z czosnek, imbiru i chili
- 2 łyżeczki pasty curry czerwonej
- 1 puszka mleczka kokosowego 12-14%
- 500 ml bulionu warzywnego
- 0,5 kg dyni hokkaido
- 0,2 kg obranej i pokrojonej w plastry marchewki
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w drobną kostkę.
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Warzywa ułóż na blasze do pieczenie, wymieszaj z oliwą i piecz do miękkości (około 15 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Do garnka wlej bulion, dodaj upieczone warzywa, mleczko kokosowe pastę curry oraz pastę z imbiru, czosnku i chili, następnie zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby przetrzyj zupę przez sito.
- Kiełbasę chorizo wrzuć na patelnię, na średni ogień i wytop z niej tłuszcz. Gorący krem z dyni podawaj z chrupiącym chorizo i kolendrą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY